Ruokavalio – elämäntapa vai stressiloukku?

Tällä kertaa ajattelin tulla puhumaan yhdestä paljon puhuttavasta aiheesta – ravinnosta.

 

image

Tähän kyseiseen lainaukseen moni on varmasti törmännyt ainakin joskus, sillä muakin vastaan tämä on somessa tullut epäsäännöllisen säännölliseen tahtiin jo muutaman vuoden ajan. Aloin kuitenkin vasta pari päivää sitten miettiä kyseistä lausahdusta tarkemmin, ja syntyneistä ajatuksista inspiroituneena näpyttelen nyt tätä postausta. Let’s talk about food, baby!

Tietyllä tapaahan kyseinen lausahdus on hyvinkin paikkaansa pitävä, koska kyllähän se lautasen täyttäminen jonkin verran miettimistä vaatii jos tahtoo syödä hyvin, terveelliseti ja oikeasti ravitsevasti. Yksi vaihtoehtohan on toki tyytyä siihen legendaariseen Saarioisten roiskeläppään sekä muihin yhtä ravitseviin valmisteisiin. No mutta kuitenkin, tuo quoten loppuosa ”that’s hard work”, saa mussa aikaan erimielisyyden tunteen. Kovaa työtä? Ei minusta. Annetaanpa seuraavaksi perusteluni tämän väittämän tueksi.imageSilloin tietenkin jos on esimerkiksi kisadieetillä, on safkojen kanssa normaaliin verrattaen kova työ, kun kaikki menee vaa’an kautta. Kuitenkin, normaaliarjessa ruuista on turha stressata. Terveellinen ruokavalio ei ole ydinfysiikkaa, enkä mä henkilökohtaisesti suosi enkä suosittelisi dieettejä, vaan elämäntapaa. Ja kuka vain pystyy tekemään terveellisestä ruokavaliosta itselleen elämäntavan. Ellei sitten ole addiktoitunut niihin roiskeläppiin sekä big maceihin, sittenhän asia on täysin eri ja hieman haastavampi.

Nykyään joka paikka nettiä ja lehtiä myöten pursuaa erilaisia laihdutusvinkkejä sekä poppaskonsteja, kuinka laihdut niin ja niin paljon näin ja näin monessa viikossa. Ruokavaliosta stressataan mun mielestä ihan liikaa. Jos tahtoo  pysyviä muutoksia, niin miksi dieetata? Ei, sun ei ole pakko syödä kanaa, parsaa sekä maitorahkaa. Puhdas ruokavalio on itse asiassa yksinkertaista, mutta sen ei missään nimessä tarvitse olla yhtä kuin tylsä. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Proteiinia, paljon kasviksia ja hyviä rasvoja, hiilareita unohtamatta.

image

Niinkuin moni muukin, myös mä omistan aikamoisen ongelmavatsan ja sen takia mulle ehdottomasti tärkeintä ruokavaliossa on se, millaisen olon se mulle tuo. Oon todennut itselleni parhaaksi sen, että syön n.80% ajasta terveellistä ruokaa ja loput n.20% vapaammin. Kun en kiellä itseltäni mitään, ei mielihalujakaan tule yhtä helposti. Kokeilkaapa vaikka. Ainakin mun on helppo kieltäytyä palasta fazerin sinistä jos ajattelen, että saan ottaa sen jos tahdon. Vasta siinä kohtaa jos koitan kieltää sen itseltäni, niin tulee jäätävä himo ottaa se. Se on sitä kuuluisaa käänteispsykologiaa, hah. Loppupeleissä kuitenkin rakastan terveellistä ruokaa ja sen takia syön sellaista. Ne on niitä valintoja. Jokainen itse tietenkin päättää millä vatsansa täyttää, mutta haluan vain korostaa sitä, että oli tavoite sitten laihtua, saada hyvä olo esimerkiksi jatkuvan vatsaturvotuksen tilalle tai mikä tahansa, niin mun tärkeimmät vinkkini ovat:

1. Syö tarpeeksi.

2.Skippaa dieetit, älä stressaa ruokavaliosta.

3. Syö ruokia joista sulle tulee hyvä olo ja tee niiden syömisestä elämäntapa.

image

Lopetetaan tämä postaus vielä yhdellä kliseellä: balance is the key.

<3 : Janina

Ilmianna asiaton kirjoitus

Jätä kommentti kirjoitukseen

You must be logged in to post a comment.